Image Alt

Tarihi Yollarımız

Birbirini tamamlayan çok sayıda rotadan oluşan Avrasya Yolu, bu tarihi yollar ağını İtalya’dan Balkanlar’a ve oradan Türkiye’ye kadar uzanan ortak bir kültür rotası altında birleştiriyor. Ayrıca, bu yolların çoğu hala görülebilir, yürünebilir ve muhteşem manzaralar, kırsal kırsal alanlar veya tarihi kasabalardan geçerler.

Avrasya Yolu, hem ulusal hem de uluslararası yolların, kara tabanlı temel iletişim altyapısı olarak gelişimini göstermektedir. Yol şebekesi, Pers Kraliyet Yolu’nun bir bölümünü, Roma öncesi yerel yol ağlarını, başlıca Roma yollarını ve çoğu sonraki İmparatorluklar (Bizans, Osmanlı, vb.) tarafından kullanılan yolları içerir. Romalılar, mükemmel yol mühendisleri olarak bilinse de (ve bunu sonuna kadar hak etmiş olsalar da), Avrasya Yolu ağı, Roma yol şebekelerinin sıfırdan başlamadığını, dahaönce de kullanılanyollar bulunduğunu ve fakat, Roma inşai tekniklerinin, İmparatorluğun genişlemesi sırasında geliştiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu uluslararası güzergah, Romalı mühendislerin inşa ettikleri veya sonradan uyarladıkları yolların, Bizans ve daha sonra da 17. yüzyıla kadar Osmanlı sivil ve askeri ağlarının temelini oluşturduğunu göstermektedir.

Bir zamanlar askeri ya da ticari faaliyetler için kullanılan ve Avrasya Yolu’nu meydana getiren bu yollar bugün, ortak tarihin ve kültürler arası diyaloğun yayılmasına yönelik bir araç haline geldi.

Rotamızı oluşturan antik yollara dair bazı örnekleri aşağıda görebilirsiniz:

Likya Yolu

Türkiye'nin güneyinde, Toros sıradağlarının en batı ucunda yer alan Likya bölgesi, bir iç ovanın etrafında yarım daire oluşturan ve Akdeniz'e doğru uzanan bir yarımadadır. Kısmen su altında kalmış bu dağlık kıyılar, koyları ve körfezleriyle denizcilik için çok elverişli, karayolu ulaşımı için ise elverişsizdir.

Pisidya Yolu

Toros Dağları'nın üzerinde, Likya'nın hemen yanında ve doğuda Konya'ya kadar devam eden bölgeye Pisidya adı verilir. Denize kıyısı olmayan bu eyaletin güneyindeki düzlükler ayrı bir eyalet olan Pamfilya'yı oluşturuyordu.

Frigya Yolu

Küçük Asya sınırları içinde yer alan Frigya, M.Ö. 1200'den önce bu bölgeye yerleşen kişilerin hüküm sürdüğü bir krallıktı. Adıyla anılan meşhur düğümü İskender tarafından kesilen Gordion ve bir dokunuşuyla nesneleri altına çeviren Midas, efsanevi Frig kralları arasındadır.

Via Egnatia

Via Egnatia, Roma İmparatorluğu'nun Makedonya eyaletinin valisi Gnaeus Egnatius tarafından, 146 ve 120 yılları arasında, uzun bir sosyal kargaşa döneminin ardından ve Makedonya'nın Roma eyaleti olmasından hemen sonra yaptırılmıştır.

Bitinya Yolları

Bitinya'daki yollara dair ilk kayıt, Ksenofon'un M.Ö. 400 yıllarında Karadeniz boyunca yürüyen 10.000 kişiyi anlattığı Anabasis isimli çalışmasında yer alır. Büyük İskender'in Küçük Asya'yı işgal etmesinden sonra, buradaki kral I. Nikomedes, Nikomedia'yı kurar.

Osmanlı Askeri Yolları

Via Militaris veya Via Diagonalis, Singidunum'dan (bugünkü Sırbistan başkenti Belgrad) başlayarak Hadrianopolis'ten (Edirne) geçtikten sonra Heraklea'da (Marmara Ereğlisi) Via Egnatia ile birleşerek Bizantion'a (İstanbul) ulaşan eski bir Roma yoluydu.

Osmanlı Sivil Yolları

Osmanlı İmparatorluğu'nun iyi bilinen ana askeri yolları dışında, imparatorluğun şehirlerini, kasabalarını ve köylerini birbirine ve İstanbul'a bağlayan geniş bir yol ağı daha vardı.

You don't have permission to register