Image Alt

Yolculuk Bilgileri

AVRASYA YOLU, AVRUPA İLE DOĞU ARASINDAKİ BAĞLANTILARI KUTLAYAN BİR KÜLTÜR ROTASIDIR

Avrasya Yolu Frigler, Likyalılar, Yunanlar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından kullanılan kara ve deniz ticaret yollarını takip ederek, antik imparatorlukların güç merkezleri (Roma – Konstantinopolis) arasında gidip gelen gezginlerin ve tüccarların ayak izlerini izler. Her bir uygarlık tarafından yaratılan veya geliştirilen yol sistemine, bu yolları savunan kalelere ve yolcuların ikmal yaptığı durak noktalarına odaklanır. Bu rota yürüyüşçülere, eski yolcuların bastığı taşları, geçtiği köprüleri, içtiği su kaynakları, uyuduğu kervansarayları, ticaret yaptığı pazarları ve dua ettiği yerleri gösterir. Farklılıkları aşan ortak kültür değerlerinin paylaşılmasının ve birliğin sembolüdür. Avrasya Yolu kalbinde merak, misafirperverlik ve kabul olanlar içindir.

travel_info_1_2
travel_info_2
rrem_vivid

Yolun dördüncü bölümü Yunanistan – Türkiye sınırından başlayıp, Çanakkale Boğazı’ndan Asya’ya geçerek Akdeniz’deki Demre’ye (Myra) varmak için birbirine bağlı altı Türk yolunu (Sultanlar Yolu, Hoşgörü YoluEvliya Çelebi Yolu, Frig Yolu, Aziz Paul Yolu ve Likya Yolu) takip eder.

Rota çalışmaları İtalya’da başladı. Italyan ortaklarımızın Via Francigena rotası (Canterbury – Roma) 1994’te Avrupa Konseyi tarafından kültür rotası ilan edildi. 2004’te ise Önemli Kültür Rotası seviyesine yükseltildi ve Bari – Brindisi a kadar (Via Francigena del sud ismi altinda) uzattildi.  Bundan bağımsız olarak, Türkiye’deki ilk kültür rotası olan Likya Yolu 1999 yılında açıldı ve aynı dönemde Arnavutluk’ta Via Egnatia araştırmaları başladı. Bu yollar günümüzde çoğun noktalarda tamamlanmış birkaç noktalarda ise halen yapım devam edermiş. Her ülkeye dair genel bilgileri, ülke sayfalarında bulabilirsiniz. Yolların bazı bölümleri fiziksel olarak yol işaretleri ve tabelalar ile gösterilmemiş olsa bile, bu web sitesinde listelenen rotaların tümü güvenli bir şekilde erişilebilir durumdadır. Rota üzerinde yolculuk seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için yolculuk sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Güzergah özellikleri

AVRASYA YOLU HER TÜRLÜ GEZGİN İÇİN UYGUNDUR.

Sırt çantalı bir gezgin, günübirlik yürüyüşçü, bisikletçi, at binicisi, yerel kültür ve tarih kaşifi, gözlemci… Nasıl bir gezgin olursanız olun, Avrasya Yolu’nun size sunacağı çok şey var. Bu çevrimiçi kaynak, her tür gezginin kendi seçeneklerini keşfetmesi ve Avrasya Yolu boyunca kendi yolculuğunu planlaması için bilgi ve bağlantılar sunuyor.

Ne tür bir gezgin olduğunuzu veya olmak istediğinizi düşünün. Avrasya Yolu, rotanın keyfini çıkarmanız için çeşitli seçenekler sunar. Yolun sunduğu seçenekleri öğrenerek, size ve yol arkadaşlarınıza en uygun bir yolculuğu planlayabilirsiniz.

 

Avrasya Yolu’nda yolculuk seçenekleri:

Tamamen Bağımsız:

Kendi gereksinimlerini taşımaya alışkın olan ve akıllı telefon uygulama, topografik harita ve GPS kullanımı konusunda kendine güvenen gezginler. Kendi konaklama yerlerini veya kamplarını organize etmeyi tercih ederler. Yanlarında yiyecek taşıyarak bunlarla kendilerine yemek hazırlanmak; veya yerel restoran veya yemek seçeneklerini değerlendirmek konusunda rahattırlar. Mümkün olduğunda toplu taşıma araçlarını kullanırlar. Yerel dillerin bazılarını bilirler veya bilmedikleri bil dil ile karşılaştıklarında, memnuniyetle işaret dilini veya Google Çeviri’yi kullanabilirler. Yürüyerek veya bisikletle yolculuk edebilirler.

Kendi Başına (Self-Guided):

Bu gezginler ulaşım ve bagaj transferlerinin organize edilmesini tercih etse de, her gün yürüyecekleri yolu kendi hızlarında, kendi tercihlerine göre planlamayı ister. Ne zaman ve nerede durup etrafı izleyecekleri konusunda ve kendi yemeklerini ve yemek yiyecekleri yerleri seçmek konusunda özgür olmak isterler. Ancak yine de güvenli bagaj transferinin, önceden ayarlanmış konaklama yerlerinin ve bir telefon uzaklığındaki bir rehberin sunduğu rahatlığa önem verirler. Şu anda bisikletçiler için “Kendi Başına” tur seçeneği yoktur; sadece yürüyüşçüler için sunulabilmektedir.

Organize Turlar:

Güvenlik, konfor ve lojistik kolaylıklar açısından, birçok gezgin organize turları tercih eder. Avrasya Yolu’nun çeşitli bölümlerinde, önceden belirlenen tarihlerde yürüyüş, bisiklet veya at binme turu hizmetleri sunan birçok tur operatörü vardır. Alternatif olarak, gezginler kendi gruplarını oluşturarak ve yerel bir tur operatöründen kendilerine özel bir tur düzenlemesini talep edebilir. Organize turlarda konaklama, ulaşım, yerel rehberler, bagaj transferi ve diğer talep edilen hizmetlere dair tüm rezervasyonları tur operatörü yapar. Bilgi için tur operatörleri bağlantısını takip edin veya iş ortaklarımızdan biriyle iletişime geçin.

Mavi Yolculuk

Ahşap yelkenliler ve motorlu tekneler Likya sahillerinde sefer yapmaya devam ediyor. Yürümek yerine bir değişiklik yaparak, rotanın bazı aşamalarını deniz yoluyla tamamlayabilirsiniz. Günübirlik yürüyüşleri gulet tatili ve deniz turları ile birleştiren her şey dahil tatil seçenekleri sunan bazı acenteler bulabilirsiniz.

Avrasya Yolu’nun Demre’deki (Myra) mevcut bitiş noktasının, İtalya’nın Bari şehri ile bir deniz bağlantısı vardır. Aziz Nikolas (Noel Baba) Myra’nın piskoposuydu ve ölümünden sonra buradaki kiliseye gömüldü. 1192’de Bari’den gelen tüccarlar Aziz Nikolas’ın kemiklerini aldı ve Bari’deki yeni katedrallerinin altına gömdü. İşbirliği içinde olduğumuz acentelerin gelecekte, bu iki limanı birbirine bağlayan mavi yolculuk seçenekleri sunmasını bekliyoruz.

Bu yolculuk seçeneklerini düşünün ve ilgi alanlarınız, fiziksel durumunuz ve deneyim seviyeniz için hangisinin en uygun olduğuna karar verin. Nasıl seyahat etmek istediğinize karar verdikten sonra, bu web sitesini kullanarak Avrasya Yolu hakkında araştırma yapabilirsiniz. Araştırmanıza, yolculuk türünüzü (yürüyerek, bisikletle, at üzerinde), gideceğiniz tarihi, tercih ettiğiniz bölgeyi, hatta tur operatörü tercihinizi seçerek başlayabilirsiniz.

Rehber ve haritaları internet üzerinden sipariş edebilir veya akıllı telefon uygulamaları gibi kaynakları indirebilirsiniz.

Avrasya Yolu, Italya, Balkanlar ve Türkiye, ya 5 ülkesine yayılmış 4000 km’lık uzun rotası ile her kaşif için çok farklı deneyimler sunar.

Festivaller

Avrasya Yolu’nu deneyimlemenin sıra dışı yollarından biri, güzergah üzerindeki köyler, ilçeler ve şehirlerde düzenlenen yerel festivalleri takip etmektir. Bu festivallerin bazıları büyük organizasyonlar, bazıları ise yerel etkinliklerdir. Festivaller mayıs sonunda başlar ve sonbahara kadar sürer. Festival tarihlerini inceleyerek yolculuğunuzu festivallere katılacak şekilde planlayabilirsiniz. Festivaller dini törenlere, gastronomik deneyimlere, spor müsabakalarına, hasat şenliklerine ve konserlere sahne olabilir. Bu konuda en güncel bilgi için festival bloglarını inceleyin.

Ne zaman yürünmeli?

Akdeniz’de bahar, Kuzey Avrupa’dan çok daha erken başlar ancak nisan veya mayıs ortasına kadar dağların tepelerinde hala kar olabilir. Alplerin kuzeyi yaz ortasında yürüyüş yapmak için uygundur, ancak Akdeniz çevresinde sıcaklık 40 dereceye kadar çıkabilir. Temmuz-ağustos aylarında Akdeniz kıyısında aralıksız yürüyüş yapmaktan kaçınılması önerilir. Sonbahar, bölgelerin çoğunda asma ve ağaç dallarından sarkan meyvelerle ılık ve renkli geçer.

Yürüyerek

Gezginlerin çoğu Avrasya Yolu'nu yürüyerek katetmeyi tercih eder. Bütün ülkelerdeki güzergahların tümü öncelikle yürüyüşçüler için tasarlanmıştır ve işaret ve tabelalarla yönlendirmeler yapılmıştır. Bazı rotalar, ulusal merciler tarafından yönetilen yollar üzerinden geçer. Örneğin Via Francigena'nın Fransa'daki bölümü kısmen GR 145 ile kesişir. Yol yüzeyleri kırsal asfalt, patika, antik taş döşeme veya toprak yol arasında değişir. Dağlık bölgelerde günlük yükseklik artış ve düşüşleri daha değişken, yollar dik olabilir. En çok kullanılan alanlarda yollar açık ve bulunması kolaydır ancak yapım aşamasında olan alanlarda tabelalar yeterli olmayabilir ve yollar bitki örtüsüyle örtülebilir.

Bisikletle

Şimdiye kadar Avrasya Yolu üzerinde bisikletçiler düşünülerek tasarlanan iki bölüm vardır. İtalya'daki Via Francigena bisiklet rotası, Saint Bernard Geçidi'nden Roma'ya kadar uzanır. Bu rota, orta derecede eğitimli bir bisikletçi tarafından günde yaklaşık 50 km'lik 23 etapta tamamlanabilen 1000+ km'lik bir bisiklet rotası sunar. Bu rota tur bisikletleri için uygundur. Rotanın %70'i kaplamalıdır ve asfaltsız bölümler çoğunlukla çakıl kaplıdır. Rotada kötü zeminli ve kaplamasız yollar yoktur. Türkiye'deki rotaların bazıları da bisiklet kullanımına uygundur. Özellikle Sultanlar Yolu ve Evliya Çelebi Yolu'nda bisiklet kullanılabilir. Daha fazla bilgi için bu yolların web sitelerini ve rehberlerini inceleyebilirsiniz.

At Üzerinde

Türkiye'nin kuzeyindeki Evliya Çelebi Yolu, aslında Mekke'ye giden bir Osmanlı kaşifi tarafından kullanılan bir rotayı takip ettiği için at sürmeye uygun olarak geliştirildi. Bu yol çoğunlukla tarla veya orman patikalarını ya da eski yolları izler ve sadece patikalar görünür olmadığında (örneğin köylerin/kasabaların içinden geçerken) asfalt yolu takip eder. Türkiye'nin bu bölgesi atlı sporlar (rahvan ve cirit) açısından sunduğu potansiyel ve yerel at ırkları ile ünlüdür.

Rehberler, haritalar ve uygulamalar

İtalya'daki Via Francigena, Durres - Selanik arasındaki Via Egnatia, ve Türkiye'deki Sultanlar Yolu, Hoşgörü Yolu, Misia Yolları (bedava) Evliya Çelebi Yolu, Frig Yolu, Aziz Paul Yolu ve Likya Yolu için onaylı rehber kitaplar satışa sunulmuştur (www.trekkinginturkey.com). Türkiye rotalarına dair rehberlerde büyük, dört renkli haritalar vardır. Bazı iller veya belediyeler, rotanın kendi bölgelerinde yer alan bölümleri hakkında kendi rehber kitaplarını/haritalarını kendi dillerinde bastırmıştır. Bu rehberlere dair bilgilere ilgili vilayetin resmi web sitesinden ve yerel turizm bürolarından ulaşılabilir. Bu iller, Via Francigena'nın İtalya'daki bölümlerinin geçtiği ve Türkiye'deki rotaların geçtiği güzergahta yer alan illerdir.
 Fransa'da, IGN'nin 1:50.000 ölçekli haritaları ülkenin tamamını kapsar. İngiltere'de ise Ordnance Survey 1:25.000 veya 1:50.000 ölçekli haritalar sunar. Via Francigena'nın İtalya, İsviçre ve İngiltere'den geçen bölümlerini içeren gpx uzantılı rota dosyaları ilgili vilayetlerin sayfalarından indirilebilir.
 Uygulama kullanımı:
 KRD, Durres ile Antalya arasındaki rotanın tamamı için bir uygulama hazırlık bitmişti. Likya Yolunun uygulama ayrıdır. Apps store veya Playstore de 'Via Eurasia' ve 'Lycian Way' isimli olarak Türkçe'de bulunur. İki kısa bölümdan harıçı, güzergahın tamamı için GPS rotaları bu web sayfasından veya Via Francigena del sud web sayfasından alınabilir. 
Ayrıca Sultanlar Yolu için, Viyana'dan İstanbul'a kadar olan rotanın tamamını kapsayan bir uygulama vardır.
 Bu uygulamalardan, söz konusu rotalardaki önemli yerler, ulaşım detayları, konaklama bilgileri ve hatta içme suyu kaynakları hakkında daha detaylı bilgiye erişilebilir. Belirli bir rotayı takip etmenin diğer bir yolu da, rota dosyasını (.klm veya .gpx dosyası) bir harita uygulamasına indirmektir. Rotalara internet sitelerinden, bize e-posta göndererek, wikiloc veya google mymaps üzerinden ulaşabilirsiniz. Üçüncü taraflardan elde edilen rotaların güncel olmayabileceğini unutmayın ve o nedeniyle wikiloc veya mymaps tavsiye edemiyoruz.

Hediyelik Eşya

Rotaları hizmete sunmak için çok çaba göstermek gerekiyor. Bilgilerin toplanması ve konaklama yerleri, belediyeler ve turizm büroları arasında koordinasyonun sağlanması gerekir. İşaretlerin, tabelaların, haritaların, rehberlerin ve online rotaların birbirini tutması gerekir. Eğer yürüttüğümüz çalışmaları takdir ediyorsanız, aşağıdaki sitelerden bir hediyelik eşya satın alarak bize destek olabilirsiniz. Satışlardan elde edilen gelir yolların bakım ve düzenleme çalışmalarına harcanacaktır.
Via Francigena: hediyelik eşya, tişört, şapka vs. 
Türkiye rotaları: ekstra haritalar, tişört vs. 
Gezgin bilgileri (gezgin kimlik kartı) (şu anda sadece Roma'ya giden gezginler için mevcuttur)

You don't have permission to register