Avrasya Yolu Hakkında

Roma’dan başlayıp, Güney İtalya ve Balkanlar üzerinden geçerek Türkiye’nin batı kıyısı boyunca ilerleyen ve güneybatıda, Likya toprakları kıyısındaki Demre’ye ve ötesine ulaşan AVRASYA YOLU,  uzun mesafeli bir kültür ve trekking rotasıdır.
AVRASYA YOLU; Via Francegina del Sud, Via Egnatia, Sultanlar Yolu, Höşgörü Yolu, Mysia Yolları, Evliya Çelebi Yolu, Frig Yolu, Aziz Paul Yolu ve Likya Yolu gibi birçok kültür rotasını birbirine bağlar.
AVRASYA YOLU, Avrupa’nın kalptan Küçük Asya’ya kadar uzanır ve çeşitli kültürleri ve yer şekillerini tek bir bütün içinde bir araya getirir. Antik krallıklar ve koloniler boyunca, ticari ve askeri yolları takip eder ve Müslüman ya da Hıristiyan hac ve inanç yollarını kullanır. Avrasya Yolu, hem ulusal hem de uluslararası yolların, kara tabanlı temel iletişim altyapısı olarak gelişimini göstermektedir. Yol şebekesi, Pers Kraliyet Yolu’nun bir bölümünü, Roma öncesi yerel yol ağlarını, başlıca Roma yollarını ve çoğu sonraki İmparatorluklar (Bizans, Osmanlı, vb.) tarafından kullanılan yolları içerir. Romalılar, mükemmel yol mühendisleri olarak bilinse de (ve bunu sonuna kadar hak etmiş olsalar da), Avrasya Yolu ağı, Roma yol şebekelerinin sıfırdan başlamadığını, dahaönce de kullanılanyollar bulunduğunu ve fakat, Roma inşai tekniklerinin, İmparatorluğun genişlemesi sırasında geliştiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu uluslararası güzergah, Romalı mühendislerin inşa ettikleri veya sonradan uyarladıkları yolların, Bizans ve daha sonra da 17. yüzyıla kadar Osmanlı sivil ve askeri ağlarının temelini oluşturduğunu göstermektedir.
AVRASYA YOLU’nun başlangıç ve bitiş aşamaları olan Via Francegina del Sud ve Likya Yolu, halihazırda çok popüler kültür rotaları haline geldi. Türkiye’deki diğer kültür rotalarının tanınırlığı ise gittikçe artıyor. AVRASYA YOLU’nun geri kalanında ise hazırlıklar aktif olarak devam ediyor. Tüm çalışmalar tamamlandığında, Via Francigena’nın da dahil olduğu toplam 5600 km uzunluğunda kesintisiz bir yürüyüş parkuru ortaya çıktı. AVRASYA YOLU kendisi 3900km birparkürdür. Bu rotanın bazı bölümleri bisiklet kullanımı ve at biniciliği için de uygundur.

Rotanın geçtiği ülkeler aşağıdaki gibidir:

No destinations matched your criteria.

Avrasya Yolu'nun Etapları

  • Via Francegina del Sud – Roma’dan Bari’ye (900 km)
  • Avrasya Yolu, Arnavutluk’un Durres şehrinden itibaren Via Egnatia rotasını izler. Roma ile Konstantinopolis (modern İstanbul) arasındaki antik yol olan Via Egnatia, Adriyatik Denizi ve İstanbul Boğazı arasındaki Roma kolonileri arasında ulaşım sağlamak amacıyla inşa edilmişti. Avrasya Yolu’nun bu etabı Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Yunanistan’dan geçer (900 km).
  • Rota daha sonra, Edirne üzerinden Türkiye sınırını geçmek için kuzeye döner ve ardından, İstanbul’un hemen kuzeyinden Boğaz’ı geçerek Sultanlar Yolu‘nu takip eder (200 km).
  • Şile’ye kadar Karadeniz kıyısından ilerledikten sonra Diokletian’ın başkenti olan Nikomedia’ya doğru döner.
  • Bu noktada güneye döndükten sonra, Türkiye’de bulunan aşağıdaki kültür rotalarını birbirine bağlayarak ilerler:
  • Hoşgörü Yolu (kuruluş: 2017) erken Hristiyanlık döneminde Hoşgörü Fermanı’nın ilanı için izlenen rotayı temel alır (120 km).
  • Mysia Yolu Nilüfer Belediyesi tarafından oluşturulmuştur. (244 km)
  • Evliya Çelebi Yolu (kuruluş: 2011) Evliya Çelebi’nin 1671 yılında çıktığı hac yolculuğunda izlediği rotayı temel alır (416 km)
  • Frig Yolu (kuruluş: 2012) Kral Midas’ın hüküm sürdüğü topraklardan geçer (261 km)
  • Aziz Paul Yolu (kuruluş: 2004) Havari Aziz Paul’un ikinci yolculuğunu temel alır (499 km)
  • Likya Yolu (kuruluş: 2011) Antalya ile Fethiye arasında yer alır. Avrasya Yolu antik Likya Devleti sınırları içinde, Noel Baba olarak da bilinen 4. yüzyılda yaşamış Aziz Nikolaos’un bazilikasının bulunduğu Demre’de sona erer (582 km).
You don't have permission to register