Image Alt

Οι αρχαίοι δρόμοι μας

Η Via Eurasia αποτελείται από μια σειρά διαδρομών και σχηματίζει ένα δίκτυο αρχαίων δρόμων που συνδέονται σε μια πολιτιστική διαδρομή, η οποία εκτείνεται από την Ιταλία μέχρι την Τουρκία μέσω των Βαλκανίων.

Οι θεματικές αυτής της διαδρομής είναι οι εξής:

  • Η αισθητή και η μη αισθητή κληρονομιά και οι παραδόσεις της ιστορικής τέχνης της μηχανικής των δρόμων και οι συνοδευτικές υποδομές (δρόμοι, γέφυρες, παροχές νερού, σταύλοι, κ.λπ.).
  • Η ανάπτυξη των δρόμων όπως την εξασκούσαν οι διάφοροι πολιτισμοί σε κάθε τμήμα του δικτύου (Φρύγες, Πισίδιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί).

Η ανατολική περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων περιέχει ένα από τα παλαιότερα, εκτενέστερα και πολυτιμότερα οδικά δίκτυα στον κόσμο, το οποίο αντικατοπτρίζει το έργο πολλών πολιτισμών και δημιουργήθηκε στη διάρκεια πολλών χιλιάδων χρόνων.

Οι δρόμοι που κάποτε ήταν μέσο στρατιωτικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων και οι οποίοι αποτελούν τη Via Eurasia, σήμερα είναι ένα εργαλείο για τη μετάδοση της κοινής ιστορίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα παραδείγματα των αρχαίων δρόμων που ανήκουν στη διαδρομή μας:

Λυκία

Η Λυκία είναι μια χερσόνησος στη νότια ακτή της Τουρκίας, που σηματοδοτεί το δυτικότερο άκρο της οροσειράς του Ταύρου. Η οροσειρά σχηματίζει ένα ημικύκλιο γύρω από μια πεδιάδα και εκτείνεται στη Μεσόγειο θάλασσα.

Πισιδία

Η Πισιδία είναι το όνομα που δόθηκε στην επαρχία που βρίσκεται στην οροσειρά του Ταύρου και γειτονεύει με τη Λυκία συνεχίζοντας προς τα ανατολικά σχεδόν μέχρι την Κόνια (Ικόνιο).

Φρυγία

Η Φρυγία ήταν μια επαρχία της δυτικής Μικράς Ασίας, η οποία αποικίστηκε από έναν μοναδικό λαό που εγκαταστάθηκε στην περιοχή περίπου πριν από το 1200 π.Χ. Ένας θρυλικός βασιλιάς της Φρυγίας ήταν ο Γόρδιος, του οποίου τον γόρδιο δεσμό έκοψε αργότερα ο Αλέξανδρος.

Η Via Egnatia

Η Via Egnatia κατασκευάστηκε από τον Εγνάτιο, διοικητή της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας, κάποια στιγμή μεταξύ του 146 και του 120 π.Χ., μετά από μια μεγάλη περίοδο αναταραχών και αμέσως μετά από την καθιέρωση της Μακεδονίας ως ρωμαϊκής επαρχίας.

Οι δρόμοι της Βιθυνίας

Η πρώτη καταγραφή που έχουμε για τους δρόμους στη Βιθυνία είναι αυτή που περιέγραψε ο Ξενοφώντας στην Ανάβασις, όταν 10.000 άντρες βάδισαν κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας περίπου το 400 π.Χ.

Οθωμανικοί στρατιωτικοί δρόμοι

H Via Militaris ή Via Diagonalis ήταν ένας αρχαίος ρωμαϊκός δρόμος, που ξεκινούσε από το Singidunum (τη σημερινή πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι) και έφτανε στο Βυζάντιο / Κωνσταντινούπολη μέσω της Αδριανούπολης / Εντιρνέ και της διασταύρωσης με τη Via Egnatia στην Ηράκλεια / Marmara Ereğli.

Οθωμανικοί αστικοί δρόμοι

Εκτός από τους βασικούς στρατιωτικούς δρόμους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι είναι καλά γνωστοί, υπήρχε επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών που συνέδεε τις πόλεις και τα χωριά της αυτοκρατορίας μεταξύ τους καθώς και με την Κωνσταντινούπολη.

You don't have permission to register