Image Alt

Via Eurasia

Performatif Rota – Türkiye atölye çalışmaları için açık çağrı

Performatif Rota – “Taşların Tanıklığı” Bölümü

Atölyeye Katılım için Açık Çağrı
Sizi, bir grupla birlikte, mekana özgü performanslar yaratacağınız ve yerel halkla etkileşim kuracağınız bir atölye çalışmasına davet ediyoruz. 3 günlük atölye, 1 günlük bireysel çalışma ve 1 gün herkese açık bir performansla biten küçük performatif eylemleri birlikte yaratmak üzere başvurunuzu bekliyoruz.

 

Nerede: Likya Uygarlıkları Müzesi & Belören civarındaki antik kalıntılar (Demre, Antalya)

Ne zaman: 15-19 Eylül 2021, her gün yaklaşık 5 saat

Son başvuru tarihi: 25 Ağustos 2021

 

Atölye katılımı için bu açık çağrı, gösteri sanatları, kültürel miras, tarih, doğa ve güncel konularla ilgilenen herkese yöneliktir. Atölye ve bir performansın oluşturulması, katılımcıların bireysel ve grupla birlikte yaratma ve çalışma deneyimi yaşamalarına olanak tanır.

 

Bu, katılımcılarının daha önce bu gibi bir çalışmaya ev sahipliği yapmamış yerlerde, mekana özgü (site-specific) bir performans yaratma deneyimine sahip olmalarını sağlayan bir projedir. Günümüzde Likya bölgesini anlamamız için önemli olan etkileyici arkeolojik alanlarda çalışmalar gerçekleştirilecektir. Avrasya Yolu kültür rotasının Likya Yolu bölümünde, mekanlar ve hikayelerle etkileşime giren anlık performatif eylemlerin nasıl oluşturulacağını deneyimleyeceğiz.

 

Bedenimizi, beynimizi ve hayal gücümüzü somut ve somut olmayan malzemeler, ses manzaraları ve sahada izi sürülebilir nesnelerle kullanacak ve birlikte harekete geçireceğiz. İnsan ve uygarlığın bir parçası olmak, geçmiş, şimdiki ve gelecekteki varoluşumuzu kişisel ve kolektif hikayelerimize kazınmış tüm duyularımızla deneyimleyen çok boyutlu varlıklar olduğumuzun farkında olmaktır. Kendimizi tüm duyuların kullanıldığı bir zaman makinesinde bulacağız. Atölye süreci, son gün müzede herkese açık bir izleyici kitlesine gösterilecek bir grup performansı ortaya çıkarılmasına vesile olacaktır. Bu Performatif Rota atölyelerinin diğer bölümleri, Ekim ayında Elbasan (Arnavutluk) ve Edessa’da (Yunanistan) 20’şer katılımcıyla gerçekleştirilecek. Bu atölyenin bir parçası olarak, sürekli büyüyen uluslararası bir performatif yolculuğun ilk katılımcıları olacaksınız!

 

 

#zamandayolculuk #kolektifhikaye #gündelik #hafıza #kolektifhareket #kolektifenerji #deneysel #oyun

 

Performatif Rota projesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye’de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir.

 

Performatif Rota hakkında bilgi almak için lütfen burayı ziyaret ediniz.

 

Atölye kolaylaştırıcıları hakkında:

Iva Korbar (Hırvatistan): araştırmacı, performans sanatçısı, yürüyüş ve kültür turizmi rehberidir. Mekan ve birey arasındaki ilişkiyi yeniden inşa etmek için tasarlanmış bir oyun alanı olan Realms© atölye metodolojisinin yaratıcısıdır.

http://www.ivakorbar.com

 

Paweł Korbus (Polonya): görsel sanatçı, performans sanatçısı, video eserleri ve enstalasyonları yazarı, aktör. Görsel sanatlar alanında beden, ses ve çeşitli medya ile çalışma tekniklerini birleştirmektedir. Kültür, deneyim ve duyguların etki ve baskıları altındaki bedensellik ve beden, belirsizlik durumundaki zihinsel alan, çatışan ihtiyaçlar durumunda askıya alınan ve kültürel disiplinlere tabi olan bir bedenle ilgilenir. Sanatçı coğrafi ve sosyal mesafeleri aşarak, ilişkiler kurar ve yabancı olduğu durumlarda davranışlarını test eder.

https://pawelkorbus.carbonmade.com

 

Emrah Gökdemir (Türkiye & Almanya): resim, performans, video, metin, belgesel, mutfak & bahçe tasarımı, görsel günlük olarak fotoğraf gibi çok disiplinli formlarda sanatını icra ediyor… 2018 yılından itibaren Antakya’da demografik yapının hızla değişmesiyle birlikte, işbirliği, deney, araştırma ve değişim platformu oluşturmaya çalışan ve gündelik hayatta sanata yer açmayı hedefleyen Antakya Performatif Kolektifi’nin kurucu üyesidir. Halen Leipzig’deki HALLE 14 Çağdaş Sanat Merkezi’nde misafir sanatçı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

https://www.instagram.com/retroflexus_

 

Nasıl başvurabilirsiniz:

Başvurunuzu bu formu İngilizce doldurarak iletebilirsiniz.

Son başvuru tarihi: 25 Ağustos 2021

Atölyeye en fazla 20 katılımcı (Demre’deki yerel topluluklardan kişiler dahil) davet edilecektir.

Başvuru sonuçları 27 Ağustos’ta duyurulacaktır.

 

Kimler başvurabilir:

  • Sanatçılar
  • Kültür rotaları yöneticileri, gönüllüleri
  • Sivil toplum, yürüyüş kulüpleri ve üniversitelerden bireyler
  • Öğrenciler (Turizm, arkeoloji, görsel sanatlar, performans sanatları vb.)
  • Tur rehberleri, turistler, kültür & doğa yürüyüşçüleri
  • Avrasya kültür rotası civarında yaşayan yerel topluluklar
  • Performans sanatında belli bir deneyime sahip olmak gerekmemektedir

Seçim kriterleri:

  • Motivasyon ve konuya hakim olma kapasitesi
  • Bireysel ve kolektif deneyselliğe, izleyicilere sunmaya açık olmak
  • Oyunsallığa ve aktif katılıma açık olmak
  • 5 tam gün boyunca katılım için uygun olmak

Lojistik olanaklar:

  • Andriake Camping (Çayağzı) Demre’de konaklama (14 Eylül varış günü dahil 6 gece)
  • 3 öğün yemek (5 gün boyunca)
  • Atölye sahaları ile kamp alanı arasındaki ulaşım (5 gün boyunca)
  • Demre’ye gidiş (14 Eylül 2021) ve dönüş (20 Eylül 2021) ulaşımları dahil değildir
  • ÖNEMLİ: Atölye çalışmaları ve performanslar yapacağımız arkeolojik alanlar zorlu arazilerde yer almaktadır ve biraz fiziksel çaba gerektirir. Yardım gerektiren herhangi bir özel ihtiyacınız varsa, lütfen başvuru formunda bize bildiriniz.

 

Atölyeye dair ek sorularınız olursa bize bu iletişim adreslerinden ulaşabilirsiniz:

Serra Özhan-Hocaoğlu, MitOst – oezhan[at]mitost.org

Hüseyin Eryurt, Kültür Rotaları Derneği – huseyineryurt[at]yahoo.com

Türkçe çağrı metnine buradan ulaşabilirsiniz.

You don't have permission to register